La nova Fira MOS-Fira de Sant Miquel promourà la gastronomia, la cuina i el producte de Lleida

L’alcalde Larrosa afirma que la “reformulació estratègica” de la tradicional Fira de Sant Miquel permetrà mantenir les tradicions, situar Lleida al món i posar en valor els productes de l’Horta de Lleida i del territori

Tindrà lloc del 27 al 29 de setembre, paral·lelament al Saló de l’Automòbil de Lleida i coincidint amb les Festes de la Tardor

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la resta de patrons de Fira de Lleida, ha presentat avui la Fira MOS-Fira de Sant Miquel, la nova fira gastronòmica i de producte de Lleida, que neix fruit d’una “reformulació estratègica de la tradicional Fira de Sant Miquel”. Es tracta d’una proposta lúdica, social i gastronòmica que promocionarà conjuntament, del 27 al 29 de setembre, la gran diversitat de productes i la gastronomia de Lleida i el territori, coincidint també amb l’any de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Larrosa ha explicat que la Fira MOS-Fira de Sant Miquel és fruit del “consens del Comitè Organitzador del saló que el Patronat de la Fira de Lleida va avalar de manera unànime” després de tres anys de treball i que respon a les conclusions d’un estudi encarregat que recomanava dividir la Fira de Sant Miquel en dos esdeveniments i a la tendència de diferenciar les fires de públic generalista i les fires temàtiques professionals. La nova “reorientació trasllada al mes de novembre el gran saló professional i internacional del sector agrari”, que es dirà Fira AgroBioTech.

“Els canvis suposen un repte i una oportunitat per valorar i posicionar el producte de proximitat, la cuina i la cultura gastronòmica de qualitat del territori, els productors i la gastronomia lleidatana”, ha dit Larrosa.

El paer en cap ha afirmat que el desdoblament “es fa per continuar amb les tradicions, mantenint el privilegi del rei Jaume I, però també ens obrim a nous àmbits i a nous mons de caràcter professional que ens han de situar Lleida al món i portar el món a Lleida”, en referència al privilegi que el monarca va donar a Lleida l’any 1232 i que consistia en fer una fira anual amb mercaders i productors al voltant de Sant Miquel.

La Fira MOS-Fira de Sant Miquel coincidirà plenament amb les Festes de Tardor, amb la qual cosa “Lleida eclosionarà amb una força extraordinària durant aquests tres dies” i mostrarà una “ciutat dinàmica i plena d’activitats” tant per als veïns i veïnes de la ciutat com per als visitants.

Una setantena d’expositors

La fira, amb uns setanta expositors, obrirà en horari de matí i tarda (de 10.30 h a 20.00 h) i s’adreça al públic generalista, públic familiar i als anomenats “foodies” i amants de la gastronomia. Espera rebre visitants de les comarques lleidatanes més properes i de la Franja.

Amb entrada gratuïta, es podrà gaudir de més de 50 activitats, entre les quals hi haurà “Showcookings” amb xefs amb Estrella Michelin, tastos i maridatges, tallers gastronòmics i demostracions de producte, concursos i trobades populars. També hi haurà música en directe, DJs i garrotins i una exposició de tractors antics.

Promoció de l’Horta i restaurants de Lleida

Fira MOS-Fira de Sant Miquel permetrà donar visibilitat a l’Associació de Productors de l’Horta i a la marca Horta de Lleida, que l’Ajuntament de Lleida va crear l’any 2017 amb la voluntat de reforçar la identitat de l’Horta de Lleida, de donar a conèixer els seus productes i productors, i de contribuir a transmetre els seus valors.

A més, també es valorarà l’alt nivell de restauració que hi ha a la ciutat, amb la presència dels xefs més reconeguts.

En aquests dos àmbits, Lleida Turisme ha programat les següents activitats:

·         Degustació de cervesa artesana “Pallaresa” amb hamburguesa “Selecta de l’Horta”, a la Granja Pifarré

·         Tast de Vermuts del Celler de Sanui

·         Master Class de cocktails, a càrrec de Blackberry  

·         Master Class de cuina de Lleida amb Àngel Esteve del restaurant Sisè

·         Master Class de cuina de Lleida amb Daniel Rius del restaurant ‘O Sole Mio

·         Tast de vins DO Costers del Segre

·         Andreu Aragonés oferirà una degustació de salsa de calçots i sorpresa

·         Presentació del llibre “Malena. Cuina emocional” d’en Xixo Castaño

·         La Cuina de la padrina

·         Master Class de cuina de Lleida amb Montse Guardiola del Celler del Roser

·         Elaboració de coca de poma, a càrrec del Gremi de Forners

·         Presentació d’un nou producte, a càrrec del Grup Aragonés

Saló de l’Automòbil de Lleida

Avui també s’ha presentat el Saló de l’Automòbil de Lleida, una iniciativa que sorgeix a petició del sector.

Del 27 al 29 de setembre, el saló oferirà més de 600 vehicles dels principals concessionaris de Lleida, amb una superfície d’exposició bruta de 18.000 m2. Hi haurà vehicles de totes les marques i gammes i de totes les energies de combustió (microhíbrids, híbrids convencionals, híbrids endollables, vehicles elèctrics i vehicles de gasolina i dièsel).

En la presentació de les dues fires hi ha assistit Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida; Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida; Núria Gil, delegada territorial del Govern a Lleida; Mario Pinilla, president de l’Associació Provincial d’Empreses d’Automoció de Lleida; Joan Oró, director general de Fira de Lleida; i la regidora de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch.